Een BlikBlazers bigband… Tja, hoe kunnen we die nou anders noemen dan: De BlikBand!

De BlikBand met project “Remembering Skyline Swing Orchestra” in cultuurhuis de Eendracht, Gemert

Bij BlikBlazers richten we ons met name op het vormen van projectmatige blazerssecties. Zo’n blazerssectie bestaat meestal uit twee tot vijf blazers. Het is voor een blazerssectie van belang dat de blazers in die sectie goed op elkaar zijn ingespeeld. En dat geldt helemaal voor een projectmatige sectie, waarvan de samenstelling van project tot project kan verschillen. De oplossing hiervoor is vrij eenvoudig: samen muziek maken!

Met aardig wat bigband-roots binnen ons collectief leek het ons een goed idee om een bigband project te starten. Want naast dat het ontzettend leuk en gezellig is om in een bigband te spelen, is het ook heel breed en kun je qua muziekstijlen met een bigband allerlei kanten op.

De BlikBand is een projectorkest, of eigenlijk een projectbigband. Bij elk project wordt de bigband opnieuw samengesteld uit BlikBlazers binnen het collectief. En wanneer het project klaar is wordt de bigband als het ware weer opgeheven. Daarmee kan de samenstelling van de bigband per project anders zijn. En dat is precies waarom het zo goed werkt. Elk project heeft een duidelijk begin en eind en iedereen weet vooraf exact waar ze aan toe zijn. Elke BlikBlazer bepaalt zelf of ze de benodigde tijd en energie in het BlikBand project kunnen stoppen, of dat ze nu even andere keuzes maken en dit project overslaan. Je kunt immers altijd weer aansluiten bij een volgend project.

Bob van Rutte dirigeert de BlikBand. 29 mei 2022, Dientje Gemert.
De BlikBand in de Eendracht. 19 november 2022, Gemert

De BlikBand projecten duren gemiddeld een kwartaal tot een half jaar. Het idee is om elk jaar een project te doen waarbij we dan een maandje of drie repeteren en dan één keer optreden. En elk project pakken we een ander thema en elk project kunnen we weer opnieuw bepalen of we op een regenachtige zondagmiddag in een klein zaaltje gaan spelen, of dat we met een bigband wedstrijd mee doen, of dat we er een groot optreden van maken in een grotere zaal.

In 2022 hebben we twee projecten gedaan met de bigband, in mei hebben we een optreden gedaan op het terras van café/restaurant Dientje in Gemert. En in september zijn we begonnen aan ons project “Remembering Skyline Swing Orchestra”, waarmee we in november in de foyer van cultuurhuis de Eendracht in Gemert een fantastische avond hebben gehad! In 2023 heeft dit project een vervolg gekregen en hebben we met project “Remembering Skyline Swing Orchestra tour” een aantal optredens gegeven waarbij we opnieuw de muziek van Skyline Swing Orchestra hebben gespeeld. Het laatste concert was extra bijzonder: in de foyer van de Eendracht hebben we een Create&Play workshop van niemand minder dan Jasper Staps gehad.

Jasper Staps bij de Create&Play workshop. 2 juli 2023, Gemert